Historie

In de eerste twee decennia van de vorige eeuw was het heel normaal dat een stel voetbalfanatiekelingen een eigen voetbalclub oprichtte. De “Slagharense Voetbal Vereniging” (SVV) was zo’n club. Maar het was niet de enige club in het dorp Slagharen. “Voorwaarts” wordt in de geschiedenisboeken ook genoemd. Er zijn verhalen dat beide clubs een tijd naast elkaar hebben bestaan. De clubs gingen echter beide ter ziele. Niet lang daarna werd “IVO” opgericht door wegenbouwers van het bedrijf Vale die de weg tussen Hasselt en Coevorden (tegenwoordige N377) aan het verharden waren.

Na de opheffing van IVO had Slagharen drie jaar geen officiële voetbalclub. Er ontstonden toch weer serieuze plannen om tot een echte vereniging te komen, spelend op de zondag. Als eerste moest pastoor Vergouw om goedkeuring worden gevraagd om een zondagclub op te richten. Uit vrees voor aantasting van de “kuisheid” en de beleving van het katholieke geloof, weigerde de pastoor echter alle medewerking. Pas toen men dreigde de laatste zakcenten te gebruiken om naar het aartsbisdom Utrecht te stappen, om de aartsbisschop persoonlijk om toestemming te vragen gaf de pastoor de strijd op en stemde hij in.

Na de pastoor moest het gemeentebestuur van Hardenberg overtuigd worden. Het gemeentebestuur was op z´n zachtst gezegd ook geen voorstander van het voetballen op zondag. Na het dreigen met een Slagharense demonstratie in voetbalkostuum in Hardenberg, gaf echter ook het gemeentebestuur zijn verzet snel op.

Kapelaan De Greef, een fanatiek voetballiefhebber, mag de bedenker worden genoemd van de naam Eendracht Maakt Macht Slagharen, dat officieel werd opgericht op 10 mei 1931. Waar nog gedacht werd aan namen als “Slagharen” en “LEO” (Lust en Ontspanning) werd zijn voorstel “EMM” als naam gekozen. Op verzoek van de KNVB werd de “S” van Slagharen toegevoegd.

1932: Het eerste elftal van v.v. EMMS

De eerste wedstrijd werd gespeeld tegen DVC uit Dedemsvaart op een veld in de noordwest hoek van Slagharen. In 1936 werd hier het eerste kampioenschap behaald in de tweede klasse van de afdeling Drenthe. In 1939 werd een nieuw voetbalveld op grond van de kerk aangelegd, op de huidige locatie van de Anton Geerdesschool. Eind vijftiger jaren kreeg de vereniging de beschikking over twee velden aan de Zwarte Dijk.
Direct na de oorlog promoveerde EMMS naar de vierde klasse (KNVB district Oost) en in 1963 naar de derde klasse. Aansprekende transfers in die jaren waren de overstap van Gerrit de Leeuw naar tweede divisieclub VV Oldenzaal (1958) en Frits Hutten naar tweede divisieclub Be Quick (1963).

Daarna ging het bergafwaarts met de sportieve prestaties van de club. Begin zeventiger jaren krabbelde men echter uit het dal met promotie in 1974 op het in dat jaar geopende sportpark “De Kei”.

1973: Oud-voorzitter B.F. Kleine Staarman legt eerste steen voor het clubhuis

In 1985 werd voor de tweede keer de derde klasse bereikt, na een behaald kampioenschap.

1985: Kampioenschap 4e klasse

In 1996 werd de jeugd van v.v. EMMS samengevoegd met de jeugd van buurman s.c. Lutten onder de naam “Jeugd Combinatie sc Lutten v.v. EMMS” oftewel: JCLE. De samenvoeging had zowel sportieve- als organisatorische voordelen. De senioren afdelingen van beide hoofdverenigingen bleven wel bestaan.

Na jaren actief te zijn geweest in de vierde klasse degradeerde EMMS eind jaren ’90 maat liefst twee keer, waarmee de bodem van het zondagse amateurvoetbal werd bereikt. Gelukkig is sindsdien de stijgende lijn weer ingezet, met promotie via de nacompetitie naar de vijfde klasse in 2003. In het seizoen 2006/2007 werd het kampioenschap in de 5e klasse behaald.

2006-2007: Kampioenschap 5e klasse

Vervolgens draaide EMMS een aantal seizoenen bovenin mee in de 4e klasse. Telkens waren het echter andere ploegen die er met het kampioenschap of de prijzen in de nacompetitie vandoor gingen. In het seizoen 2010/2011 was dan het eindelijk wel zover… Na een spannende ontknoping op de laatste speeldag werd het kampioenschap van de 4e klasse behaald. Na ruim 20 jaar mocht EMMS vanaf seizoen 2011/2012 weer in de 3e klasse uitkomen.

2010-2011: Kampioenschap 4e klasse

Na een aantal redelijke seizoenen in de 3e klasse, wist EMMS in seizoen 2013/2014 niet aan degradatie te ontkomen. In een bloedstollende nacompetitie werd de Slagharense formatie uiteindelijk, op de allerlaatste speeldag, veroordeeld tot het spelen in de 4e klasse… In het seizoen daarop werd onder de bezielende leiding van trainer Berend Oosting enigszins onverwacht via de nacompetitie de 3e klasse weer bereikt.

2014-2015: Promotie nacompetitie naar 3e klasse

Helaas bleef deze promotie beperkt tot één seizoen. Na een redelijk begin, ging het in het seizoen 2015/2016 na de winterstop bergafwaarts waarna degradatie uiteindelijk een feit was. In het seizoen 2016/2017 kwam EMMS sinds lange tijd weer uit in KNVB district Noord. Gaandeweg het seizoen stemde de algemene ledenvergadering, met miniem verschil, tegen een fusievoorstel met s.c. Lutten. Sportief gezien werd al snel in het seizoen duidelijk dat het kampioenschap haalbaar moest zijn. Op 30 april werd het kampioenschap in Zwartemeer daadwerkelijk behaald.

2016-2017: Kampioenschap 4e klasse

In seizoen 17/18 kwam EMMS wederom uit in de 3e klasse, dit keer in district Noord. De rood-witten konden voor de winterstop prima meedoen om de bovenste posities. Helaas werd na de matige tweede seizoenshelft uiteindelijk overal naast gegrepen. In seizoen 18/19 leek zich een vergelijkbaar competitieverloop af te tekenen. Op de laatste speeldag werd echter, met enig geluk, een ticket voor de nacompetitie bemachtigd. Deze kans lieten de Slagharenaren zich niet ontnemen… Met twee verdiende overwinningen op vv Dwingeloo en vv Asser Boys werd op 10 juni 2019 in Ruinen promotie naar de 2e klasse veilig gesteld! Een prestatie die in de 88 jarige historie van v.v. EMMS nog niet eerder was voor gekomen! In de door corona gehinderde seizoenen wist v.v. EMMS zich zonder al te veel problemen te handhaven in de 2e klasse. Ook het lopende seizoen lijkt dat het geval te zijn!

2018-2019: Promotie nacompetitie naar 2e klasse